Доц. Щерьо Ножаров - икономически съветник в Българската стопанска камара (БСК)

...
Доц. Щерьо Ножаров - икономически съветник в Българската стопанска камара (БСК)
Коментари Харесай

Доц. Щерьо Ножаров: Ресурсът за ваучери за гориво и карти за градски транспорт ще е плаващ, сумата не е фиксирана

Доц. Щерьо Ножаров - икономически консултант в Българската стопанска камара (БСК) и учител в Университета за национално и международно стопанство, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " по отношение на решението на депутатите някои от потребителите да получават ваучери за горива или карти за градски транспорт 

На директната ни телефонна линия към този момент е доцент Щерьо Ножаров – стопански консултант в Българската стопанска камара (БСК) и учител в Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Добро утро.  

Добро утро.  

Доц. Ножаров, от 1 януари бе анулирана мярката за отстъпка от 25 стотинки на литър от всеобщите горива. Това е тематиката, за която ще си приказваме - общо взето, за горивата. Какви са вашите наблюдения след анулацията на мярката, към този момент 3 седмици след прекъсването на нейното деяние? Има ли отражение по отношение на потребителите, вярно ли беше решението?  

Мярката беше мощно дискутирана, до момента в който беше въведена, защото тя не беше таргетирана към нуждаещите се групи, беше обща за всички. В процеса на нейното деяние, въпреки това, горивата мощно поевтиняха. Това, несъмнено, не е заслуга особено на българския пазар, защото в случай че вземем всеобщото гориво А95, цените в България сега са същите както във всички прилежащи държа, в случай че изключим Гърция. Северна Македония, Румъния, Турция имат аналогична цена. Това е поради поевтиняването на петрола на интернационалните пазари - както " Брент “, по този начин и от другите сортове, които стабилизират цената си на едно доста по-ниско равнище и по този начин ще остане до края на годината. Т.е. цените на петрола са постоянни на интернационалните пазари. И в този смисъл напрежението, което беше обвързвано с високите цени на горивата, изискваше незабавна интервенция през миналата година, може да се каже, че е завършило и не се чака някакъв потрес, в случай че не се случи нещо изключително по отношение на цените на горивата на интернационалните пазари сега. Тази мярка беше противоречива, още един път да подчертаем, и тези пари можеше да отидат за нещо по-полезно.  

Тя се е въвела в изискванията на незабавна обстановка.  

Да.  

След като тя бе анулирана депутатите взеха решение някои от потребителите да получават ваучери за горива или пък карти за градски превоз. Това е нова мярка. Какви ще бъдат критериите, кой ще получава тези ваучери?  

Продължението на тази мярка в някакъв тип сега има няколко аргументи, защото продължава да работи въпреки всичко регламента на Европейския съюз, който е за незабавна интервенция на енергийния пазар 2022/1854. Тази мярка не попада в цялостния негов обсег, само че въпреки всичко добавя и в някаква степен е в неговото приложно поле и е подобаваща. На последващо място дерогацията, която беше извоювана за България от предходното постоянно държавно управление във връзка с вноса на съветски нефт, ненапълно се дадоха учредения за продължаването на една такава мярка, която нискодоходните групи в обществото чакаха да продължи, защото привикнаха въпреки всичко през предходната година. А другояче кой ще получава – това е доста неразбираем въпрос. Самият законопроект стои на уеб страницата на Народното събрание по този начин, както е импортиран за приемане. Тя въпреки всичко зависи от ресурса, който ще бъде набран, което е доста противоречиво. Експертите пресмятат един диапазон за запас от 600 милиона до 2 милиарда, като може да се каже, че преобладаващата част от специалистите дефинират паричния запас на към 1.2 милиарда. Ако това е по този начин, то би стигнало, от една страна, както за пътувания в градския превоз – това са още веднъж уязвими групи, които са деца до 10 години, пенсионери, студенти, възпитаници, хора в неравностойно състояние. Около 170 милиона биха отишли за подобен вид финансиране, което обгръща пътувания в градове, в околните покрайнини на градовете, т.е. като междуселищни системи пътешестване от селата към съответната община, и остатъкът е за водачите, което би стигнало до към 50 стотинки, в случай че приказваме реалистично на литър, до 50 стотинки. Но би трябвало да кажем, че ненапълно се вкара обществото в подвеждане с едни закрепени 1000 лв.. Напротив, ресурсът всеки месец ще се пресмята, който постъпва, и той ще е плаващ. Правителството може да спре мярката във всеки един миг, в който реши, че няма запас. Така че не би трябвало да се основават някакви упования за закрепени суми.

Да, излезе такава информация за закрепени суми.  

По-скоро това ще е една плаваща сума, която все още удовлетворява водачите и лицата, които пътуват с градски превоз, които са с по-нисък приход, както беше упоменато най-малко като главен аршин - подоходният, в случай че ресурсът е задоволителен от оптималния застрахователен приход.  

Но следва въпреки всичко да се изчислят безусловно всички критерии, нали по този начин? Т.е. няма да е единствено заплата?  

Да. Законопроектът беше неразбираем. Това е посочено като главен аршин. Но съгласно мен по-скоро концепцията на народните представители е да има еластичност, която е по отношение на набрания запас. Т.е. в действителност все още не е явен какъв ще е набраният запас, той се образува по един относително комплициран способи от два източника. Това са извънбюджетни средства, т.е. той постъпва във Фонд " Сигурност на енергийната система “, която е част от консолидираната фискална стратегия, само че не е част от бюджета. И в този смисъл разходването на този запас доста зависи от това какво ще се набира в него. Донякъде има и мощна пазарна съставния елемент, т.е. от разликата сред другите сортове нефт, от действието на дерогацията – дали ще продължи да работи, или не. Така че все още е мъчно да се реши това и дали ще има и други съставни елементи. Например, доста вярно е една част от запаси да бъде ориентирана към обществения превоз, тъй като тя ще извърши и други цели. Освен понижаване на неравенствата, общественият превоз извършва и цели, които са свързани с по-чиста околна среда и така нататък, понижаване на трафика в градовете, с което се понижават и злополуките и автопроизшествията, и напредването се форсира, т.е. подвижността на трудовата мощ и други. Така че акцентът, който пада върху пътуванията вътре с обществения превоз, е доста прекрасен. А що се отнася до водачите, към този момент може да има и допълващи ограничения, които да бъдат ориентирани в това число и към зелени цели и други. Поне аз по този начин го виждам, тъй като доходният аршин е главен, само че не е единствен съгласно мен.  

Да, в действителност те са навързани, надлежно в действителност както казахте и вие - и доходният аршин, само че оттова насетне следват и други неща, които могат да се трансформират в резултат на тази мярка. Какви ще бъдат механизмите и по какъв начин ще се ползва мярката?  

На първо място би трябвало да кажем, че тук вземат участие голям брой институции, най-малко няколко, да е по-точно казано: Агенция " Митници “, която дава всеки месец информация за импортираните на територията на страна количества петрол с генезис от Русия, или импортиран от Русия и така нататък, Националната организация по приходите – тази информация идва до Национална агенция за приходите, Фонд " Сигурност на енергийната система “, и надлежно Министерски съвет. Има присъединяване на голям брой институции, които си координират информацията и си взаимодействат, което прави механизмът изискващ мощна съгласуваност. Също по този начин би трябвало да кажем, че чисто времево във връзка с въвеждане на мярката ние ще разберем съответните подзаконови критерии може би до края на месеца. След това би трябвало да бъде оповестена и социална поръчка допускам, която да бъде за отпечатването на ваучерите, защото те би трябвало да бъдат с висока степен на отбрана, тъй че най-малко операторите на бензиностанциите да бъдат сигурни, че няма да бъдат фалшифицирани. Тази социална поръчка ще отнеме време, може би 2 месеца. Така че чисто оптимистично може би този механизъм, в случай че се движи по този начин, би задействал най-рано от април месец, т.е. към този момент 1/3 от годината ще бъде предходна. Все отново всичко ще зависи от това какви средства се набират във Фонд " Сигурност на енергийната система “, още един път наблягам, във връзка с механизмите, а Национална агенция за приходите ще бъде водещият, който ще дефинира кои семейства, кои жители дават отговор на условията, защото при Национална агенция за приходите се съдържат всички регистри, да вземем за пример кой има автомобил, какви са приходите на хората и така нататък, това най-малко съгласно законопроекта и обществено оповестената информация досега.  

Има ли опция да не бъде осъществена тази мярка, съгласно вас?  

Всъщност, опциите да не бъде осъществена тази мярка са няколко. На първо място България да отдръпна дерогацията по някакъв метод или пък по някакъв метод Европейската комисия да преразгледа дерогацията. Също по този начин, в случай че има някакъв проблем със самата работа на " Лукойл “, защото е обвързвана компания с други компании, надлежно това също би повлияло. Или пък решение на Народното събрание, както излезе някаква информация за такива планове във връзка с самата концесия на мощностите и на " Росенец “. Това са трите хипотези. И също и придвижването на цените на интернационалните пазари. Т.е. все още има разлика въпреки всичко сред петрола, който е вид " Брент “ и " Урал “, тя е към 30 $ на барел. Ако тази разлика намалее, то това ще понижи ресурса, който влиза във Фонд " Сигурност на енергийната система “. Така че има най-малко 4 или 5 незнайни, които са рискови фактори. Но въпреки всичко това са доста крайни разновидности. Към момента изгледите са, че тези опасности е малко евентуално да се осъществен, тъй че да попречат на реализирането на подобен вид мярка, това са просто крайните разновидности.  

И за край желая да ви попитам очаквате ли да има далавера, ако бъде приложена мярката, от страна на търговците?  

Не, персонално аз не чакам да има далавера. Аз споделих още при започване на нашите изявление, че в случай че гледаме цените в прилежащите страни, като изключим Гърция, то това доста зависи, те са аналогични на българските цени, също и цените на суровия нефт на интернационалните пазари са с огромна степен на непоклатимост, в това число до края на годината съгласно договорите, които се подписват, които са отсрочени. Така че персонално аз не чакам да има някаква огромна далавера. И също съдейки по приложение на мярката от предходната година, както се видя, горивата даже поевтиняха, а не се усилиха цените. Така че най-малко аз не чакам някаква далавера.  

И се надяваме по този начин да продължи.  

Да. Този пазар е добре контролиран, и в този смисъл се следи прецизно, даже от всички консуматори, които разясняват и в обществената мрежа, в случай че виждат какъвто и да е подобен сигнал, и органите се намесват. Така че не чакам далавера.  

Предстои да забележим какво ще се случи и по кое време ще бъде. Вие казахте, че евентуално може да започва от април месец.  

Аз по този начин пресмятам периодите, да.  

И да забележим в действителност какви ще са критериите да бъде по-оформен този законопроект. Аз доста ви благодаря за разбора и за информацията, която ни дадохте, тъй като считам, че в действителност интересува доста от хората.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР